(0) item
0
  • Niciun produs în coș.

Apa și bunele obiceiuri în materie de hidratare

Ca biochimist nu pot să nu abordez acest articol dintr-o perspectiva științifică. Cu toții știm că fără apă viața pe această planetă nu ar fi fost posibilă. Mai bine de două treimi din suprafața Terrei este acoperită de ape în care trăiesc sute de mii de specii cunoscute de plante și animale și încă multe altele care așteaptă să fie descoperite. În medie, noi înșine avem 63 – 70 % apă în organism.

Interesant este faptul că în ciuda acestei anverguri macroscopice, din punct de vedere chimic, apa este una dintre cele mai mici și mai simple molecule. Marele savant japonez Emoto Masaru (1942-2014) și-a dedicat întreaga carieră unor cercetări care au în centrul lor apa. El a demonstrat prin studiile sale că energiile și vibrațiile emoțiilor noastre exprimate prin ganduri, cuvinte, sentimente sau muzică pot determina organizarea structurală a moleculelor de apă în cristalele de gheață. Cu alte cuvinte, aceste experimente dovedesc că energia generată de cuvintele pozitive sau negative poate de fapt să modifice fizic structura unui obiect. Folosind o tehnică fotografică rapidă, Masaru a imortalizat imagini surprinzătoare ale unor cristale de gheață formate după expunerea apei la diferite emoții sau situații.

Așa cum el însuși a arătat în cărțile sale Viața secretă a apei; Forma iubirii sau Mesajele ascunse din apă pe care vi le recomand ca o lectură ușoară și plăcută, apa pură de izvor sau apa care a stat într-o atmosferă armonioasă, expusă la cuvinte și emoții pozitive formează cristale perfecte, de o simetrie și complexitate uimitoare. În schimb, apa poluată sau cea care a fost expusă unor cuvinte și stări negative a dat naștere unor cristale cu forma atipică și uneori a fost incapabilă să formeze cristale.

Ce am învățat eu din toate acestea?

În primul rând că există o legătură strânsă între energia cuvintelor și latura fizică a noastră … pentru că noi suntem în proporție de 70% apă, iar apa rezonează fin la mediul exterior. Am înțeles cum anume mă influențează fizic mediul în care mă aflu, emoțiile la care mă expun și cuvintele care îmi sunt adresate. Mai mult decât atât, am înțeles cât de important este să acord o atenție deosebită calității apei pe care o beau și hidratării.

Ce se intâmplă când nu bem suficientă apă?

Apa nu este doar mediul în care au loc reacţiile biochimice din corpul nostru, apa ia parte direct la aceste reacţii. Ea este esențială pentru funcționarea organelor și a celulelor și pentru reglarea volumului sangvin. Apa ajuta la absorbtia nutrientilor introduși în organism prin alimentație și la eliminarea toxinelor rezultate în urma proceselor metabolice normale. Pierderile masive de apă (deshidratările) duc la întreruperea fluxurilor energetice şi metabolice care, în cazuri extreme, sunt incompatibile cu viața.

În funcție de gradul de deshidratare putem resimți diverse simptome care trebuie să ne alarmeze și să ne determine să luăm măsuri de rehidratare. Mai jos am facut o scurtă listă a celor mai comune simtome pe care nu trebuie să le neglijati:

  • senzatie de sete și gură uscată
  • uscarea buzelor și a pielii cu consecințe pe termen lung asupra aspectului îmbătrânit al tenului și a formării ridurilor
  • scăderea capacității de concentrare, somnolență
  • amețeală
  • dureri de cap
  • constipație, cu consecințe asupra bunei funcționări a tranzitului și absorbției intestinale
  • scăderea cantității de urină

În mod special la bebeluși deshidratarea este o problemă gravă care se poate manifesta printre altele și prin febră.

Ce putem face pentru a ne asigura de o bună calitate a apei și de o hidratare corespunzătoare?

Trebuie să recunosc că nu mi-a fost ușor să mă obișnuiesc cu rutina ”bunelor obiceiuri” în materie de consumat lichide, însă odată ce am conștientizat gravitatea problemelor determinate de deshidratare și cu ajutorul unor mici gadget-uri simpatice am reușit să devin o consumatoare de min 2L apă pe zi :).

În primul rând am decis ca apa pe o beau să fie de cea mai bună calitate și de aceea am evitat consumul de apă din PET-uri. Cu toții știm că aceste recipiente din plastic răspândesc în apă o serie de substanțe toxice pentru organismal nostru. Eu am ales să beau apă indiferent dacă sunt acasă, la birou sau pe drumuri din sticla borosilicată fără BPA de la Equa. Nu numai ca este reutilizabilă, dar este și sigură pentru organism și mediul înconjurător. În plus, are un design fashion care atrage mereu privirile celor din jur facându-mă să mă simt bine.

Pe sticla mea am atașat micul reminder pentru hidratare Ulla pentru ca să fiu sigură că nu uit să beau apă regulat în mijlocul agitației zilnice. Ulla se potrivește orcărui recipient, indiferent că este vorba despre o cană, sticlă sau pahar, este inteligent și discret și în plus poate fi personalizat după propriul plac. Eu am ales modelul HoneyBee pentru că mi s-a părut simatic și jucăuș.

Și asta nu este tot. Ca orice om de știință, am nevoie să analizez efectele și să ajustez acțiunile pentru rezultate optime. Astfel, m-am ”împrietenit” cu Pure II de la Mili, un mic dispozitiv discret și elegant care în mai puțin de 5 secunde îmi poate determina gradul de hidratare al pielii pe 4 zone principale ale corpului. Cu ajutorul aplicației instalate pe telefonul mobil îmi pot monitoriza evoluția stării de hidratare a pielii astfel încât să pot lua măsuri imediate în cazul în care apar modificări nedorite.

detector hidratare

*Completează toate câmpurile corect!

Articole similare

TempPal™ – Simpaticul Termometru Gardian
Posted by Sagal | 31 iulie 2018
Astăzi există o gamă foarte variată de termometre: de la cele clasice la cele digitale,...
Creată de femei, pentru femei, Leaf este o bijuterie fitness inspirată de natură
Posted by Sagal | 23 iulie 2018
Cine ar fi crezut că o bijuterie elegantă poate fi transformată atât de ușor din...